Feria de Málaga

Feria de Málaga

Uitbundig feesten in Málaga tijdens de Feria de Málaga

Iedereen met feelings voor Spanje kent ongetwijfeld de “Semana Santa”, het grootste en bekendste feest in Spanje.

Maar wist je dat Feria de Málaga net zo populair is? Van 11 tot 18 augustus kan je volledig uit de bol gaan tijdens dit niet te missen stadsfeest vol muziek, kleur en cultuur.

Het ontstaan van de Feria de Málaga

De oorsprong van de Feria de Málaga ligt in 1487, bij het einde van de Moorse overheersing. De stad kwam na de herovering in handen van de Katholieke Koningen.

In 1491 was de eerste herdenking van deze herovering. Dit werd gevierd met een processie dat uiteindelijk is uitgegroeid tot een evenement met de naam Feria de Málaga.

Traditionele opening en afsluiting

Officieel begint de feria altijd op zaterdag, maar op vrijdagavond is er alvast een kleine aanloop. Om stipt middernacht wordt er namelijk vuurwerk afgeschoten en vinden er reeds verschillende feesten plaats. De vrouwen zijn vaak gekleed in flamenco jurken en de mannen volledig in kostuum.

Romeria de la Virgen de la Victoria

Op zaterdag vindt de favoriete activiteit van de bevolking plaats, namelijk de Romeria de la Virgen de la Victoria.

Dit is een rijtoer met paarden en koetsen, en dames in traditionele klederdracht. De tour vertrekt vanaf het stadhuis naar de basiliek, en wordt beschouwd als een bedevaart naar de beschermheilige van de stad, Virgen de la Victoria.

De Romeria de la Virgen de la Victoria wordt als officiële opening van de Feria de Málaga beschouwd.

De afsluiting van de feesten vindt plaats op een zondag, een week na de start van de Feria de Málaga. Deze gaat gepaard met een historische optocht.

Wat valt er te beleven tijdens de Feria de Málaga?

Zowel ‘s middags, als ‘s avonds vinden er verschillende activiteiten en feesten plaats.

Overdag feesten in het stadscentrum

‘s Middags is voornamelijk het centrum van Malaga “the place to be”. Tapaskraampjes, Cartojal-barretjes (zoete fruitige wijn), Tinto de veranos, dansen en zingen, feestvierende Malaganezen tussen meegenietende toeristen, … De stad leeft dagelijks helemaal op.

Ook de ambachtelijke markt op Plaza de la Merced verdient zeker en vast een bezoekje tijdens de Feria de Málaga! Je vindt er verschillende muziek- en dansgroepen met traditionele “Verdiales”. Dit is muziek uit het achterland van Malaga.

Bij flamenco museum Peña Juan Breva kun je bovendien in de kelder naar live flamenco muziek luisteren. In de “casetas” op het Feria terrein kan je verschillende optredens bijwonen.

‘s Avonds feesten aan de buitenrand

‘s Avonds vanaf 21u30 verschuift het feestelijk gebeuren naar de buitenrand van de stad. Een grote kermis, tenten van verenigingen, discotheken, restaurants, barretjes, … Geef je ogen de kost en geniet van Malaga zoals je nog nooit eerder gedaan hebt!