Bezienswaardigheden Murcia

Bezienswaardigheden Murcia

Bezienswaardigheden in Murcia: fietsen van La Union naar Portman!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit tijdens je bezoek aan Murcia en wil je dit combineren met mooie bezienswaardigheden? Dan raden wij je een fietstocht aan van La Union naar Portman. Deze fietsroute spreekt tot de verbeelding, is zowel geschikt voor de rustige fietser als de avonturier en laat je genieten van bijzondere bezienswaardigheden in Murcia, namelijk: het mijnwerkersstadje La Union en het plaatsje Portman.

La Union

Eerst fiets je langs een rustige, minder avontuurlijke, maar daarmee niet minder mooie, weg tot de eerste bezienswaardigheid: La Union. La Union is een mijnwerkersstadje waar je even helemaal tot rust kunt komen. Wanneer je in La Union bent, is een bezoek aan “El Parque Minero” zeker een must. Hier ontdek je de erfenis van de levende herinnering aan mannen die in de ingewanden van de Sierra werkten.

El Parque Minero

El Parque Minero, gelegen in La Union, is een bezienswaardigheid in de regio Murcia op zichzelf. Een treintje brengt je tot aan de ingang van de mijn. Het oude pad werd gebruikt door de mijnwerkers om de erts te vervoeren.

In El Parque Minero stond de winning van pyriet van 1869 tot midden 20st eeuw centraal. De mijn gaat tot 80 meter diep, met verschillende ruimtes en een roodachtig “binnenmeer” veroorzaakt door de pyriet. De mijn herinnert nu nog aan het kappen, boren, vervoer, wassen, afval van de mineralen, het werk en de inzet van de mijnwerkers. De mijnwerkers leefden onder moeilijke werkomstandigheden en longziektes waren veel voorkomend.

Het werken in de mijn legde de basis voor de flamenco, een andere flamenco dan in Andalucia weliswaar.  Het tikken van de hamer op de pinnen om het pyriet los te kappen, was de toon om flamenco te zingen. Droefgeestig, doordrongen van het harde werk in de mijn zongen de mijnwerkers hun lied. Jaarlijks wordt dit nog herdacht bij het flamenco festival “Internationaal Festival van de Cante de las Minas”, begin augustus.

Portman

Vlak achter de mijn kun je je fietsroute verder zetten naar de volgende bezienswaardigheid, over de berg naar Portman. Dit is een fietstocht voor de waaghalzen onder ons, ideaal voor mountainbikers. De fietsroute kenmerkt zich door: hobbelen over stenen, steil naar beneden fietsen, klimmen naar boven, de weg zoeken en moeten terugkeren, zand en rotsen. Het moet gezegd worden, dit is alles behalve een saai tochtje.

Aangekomen in Portman is het restaurantje “Mar de Canas”  zeker de moeite waard. En na een voldane dag, fiets je terug naar Mar Menor langs de “gewone” baan mét fietspad; een verademing!