De nacht van San Juan

De nacht van San Juan

Midzomernacht in Spanje

Heb je je vakantie geboekt in de week van 21 juni? Vier mee de kortste nacht met de locals.

De nacht van San Juan, hét begin van de zomer, is een oud en traditioneel feest in gans Europa. Hoewel de kortste nacht eigenlijk die van 21 juni is, wordt de midzomernacht gehouden tijdens de van 23 op 24 juni. Het feest vindt zijn oorsprong in de streek van Valencia.

Hoe vieren de Spanjaarden Midzomernacht?

In Catalonië moet de jeugd de hoogste boom zoeken, deze op het stadsplein plaatsen en in augustus teruggeven aan de eigenaar. Daarbij wordt gefeest met coca de San Juan, een speciale cake, en cava.

Galicië viert de nacht met kampvuren op het strand, welke pas na middernacht worden aangestoken. Negen keer over het vuur springen moet goed geluk brengen. Probeer het eens en roep “Meigas fora”. Dat betekent zoveel als “Heksen, ga weg”.  We eten cachelos, ongepelde aardappelen, geroosterd in het vuur, en uiteraard gegrilde sardientjes.

Alicante feest een week lang

Alicante haalt eerst de oogst binnen op de langste dag. Pas dan kan er gefeest worden. Het is zelfs een officieel stadsfeest. Maar de feestweek begint voor de Spanjaarden al vanaf 19 juni. Grote papier-maché poppen of “fallas”, welke de duivel moeten voorstellen,,  worden verbrand om San Juan te eren. Over het kampvuur springen ze hier drie of negen keer, naargelang je conditie.

Er is ook vuurwerk en de verkiezing van “La Belleza del Fuegao” (lees: de schoonheid van het vuur). In Alicante weten ze wat feesten is.

La Noche de San Juan wordt in Andalusië op het strand gevierd met veel vuur en passie. Wensen schrijf je op een papiertje dat je in het vreugdevuur gooit. Wel nog over 12 golfjes springen en muntjes in de zee werpen. Dat allemaal voor een jaar vol geluk.

Costa de la Luz en Malagueta

In de Costa de la Luz verbranden ze stropoppen, de Juanillos, zeer prachtig versierd en verbonden aan een wedstrijd tussen de dorpen voor de meest originele.

Het  strand van Malagueta is het toneel van openluchtconcerten, hogueras, heerlijke espetos de sardines in de strandbars, en feestende locals. Om middernacht neemt iedereen een duik in de Middellandse zee. Je zonden worden weg gewassen en je wensen komen uit.

De langste dag van het jaar en de kortste nacht, tijd om te starten met zwoele zomeravonden. Zet de wijn en de tapas maar al klaar.