Viviendas con Fines Turisticos

Viviendas con Fines Turisticos

Verplicht registreren van je vakantiewoning in Andalusië

Verhuur je jaarlijks je woning aan vakantiegangers die een bezoekje brengen aan Andalusië? Of ben je van plan om dat dit jaar voor de eerste keer te doen? Denk dan aan de wetgeving inzake vakantiewoningen die sinds mei 2016 in Andalusië van kracht is. Deze zegt namelijk dat wie zijn vakantiehuis als toeristische accommodatie in Andalusië wil verhuren, verplicht is zich te registreren bij de Junta de Andalucia, oftewel de Andalusische overheid, en een VFT-nummer moet  aanvragen.

Als je dit niet doet, loop je risico om een fikse boete te krijgen en kan je zelfs mogelijks je eigendom verliezen.

VFT-nummer aanvragen

Iedereen die zijn pand wil adverteren als toeristische accommodatie en deze op korte termijn wil verhuren, dient een VFT-nummer aan te vragen.

Een VFT, of voluit Viviendas con Fines Turísticos, is een wettelijk registratienummer dat bevestigt dat je vakantiewoning voldoet aan de voorwaarden die in artikel 7.1 van de Toerismewet van Andalusië opgesomd staan.

Vereisten om een VFT-nummer te krijgen

Enkele van de vereisten waar je vakantiewoning aan moet voldoen om een VFT-nummer te verkrijgen:

  • Bij verhuur tussen mei en september dient er airco aanwezig te zijn in de woonkamer en de slaapkamers;
  • Alle slaapkamers moeten verlucht kunnen worden en alle ramen en patio’s moeten voorzien zijn van zonwering;
  • Voldoende beddengoed en handdoeken moeten aanwezig zijn voor een maximale bezetting, plus één extra set;
  • Er moet toeristische informatie beschikbaar zijn voor de huurders.

De volledige lijst van de vereisten waar je woning aan dient te voldoen, vindt je hier terug.

Woningen die geen VFT-nummer dienen aan te vragen

Woningen die niet tegen betaling worden aangeboden, die gelegen zijn in landelijke gebieden of die voor meer dan twee maanden ononderbroken worden verhuurd aan dezelfde persoon, vallen niet onder artikel 7.1 van de Toerismewet van Andalusië.

Heb je drie of meer woningen die gelegen zijn binnen hetzelfde gebouw, in naburige urbanisaties of binnen een straal van één kilometer? Dan dient u het decreet omtrent toeristische appartementen te raadplegen.

Aanvraagprocedure

Wie een VFT-nummer wenst aan te vragen, dient het online registratieformulier in te vullen, uit te printen en af te geven bij de regionale toeristische dienst, of deze in te dienen via het postkantoor.

Na registratie bij de politie en de Junta de Andalucia zal nagekeken worden of je woning voldoet aan de verschillende voorwaarden. Indien dit niet het geval is, krijg je één jaar de tijd om deze aan te passen.

Na een succesvolle inspectie ontvang je een persoonlijk VFT-nummer.