Weetjes over espadrilles

Weetjes over espadrilles

Laat de zomer maar komen, dan kan ik terug espadrilles dragen.

Espadrilles, je weet wel, die vederlichte schoenen die je zo graag draagt op vakantie, of zelfs als je gewoon in vakantiestemming bent.

Want wat is zaliger dan met espadrilles een wandeling te maken langs het strand? Eventjes de schoenen uit en met de voeten in het water, en hop, de schoenen weer aan om verder te struinen door het mulle zand.

Handig voor op reis

Espadrilles hebben niet veel plaats nodig in je koffer en kunnen zelfs in je handtas. Handiger om mee op reis te nemen, wordt het niet. Bovendien beschermen ze je voeten tegen de felle zon. Mooi meegenomen, denken wij zo!

Geboren in Egypte

Leuk weetje: espadrilles bestaan al heel lang.

Hun oorsprong zou de basis van de oude Egyptische sandalen zijn, die later overgenomen werden door de Romeinen. Reeds in de 14e eeuw werden espadrilles gemaakt in Catalonië van een sterke, touwachtige mediterrane grassoort. Men fabriceerde van die grassoort een touw, waarvan dan de zool werd gemaakt. Deze sandaal was zeer populair bij de boeren.

Wist je dat…

…de espadrille een beschermd product werd in de 17e eeuw?

…er ook in Frankrijk ateliers waren en dat espadrilles gedragen werden door mijnwerkers?

…dat espadrilles in de Spaanse burgeroorlog gemaakt werden door vrouwen met een zool van autobanden en een gehaakte bovenkant?

…er concurrentie kwam van China in de jaren ‘70?

…aan het einde van de 20e eeuw de jeugd de sandaal traditioneel en folkloristisch vond en ook zeer ouderwets, wat de productie niet ten goede kwam?

Nu in de 21e eeuw zijn ze weer volop populair! Espadrilles worden niet alleen door de boeren gedragen, maar door iedereen. Jong en oud, man of vrouw, sportief of gekleed… Espadrilles maken een outfit echt helemaal af!