Meer Belgen kopen in Spanje

Meer Belgen kopen in Spanje

Meer en meer Belgen investeren in een Spaanse vakantiewoning

Is het de Paella? Of zijn het de Spaanse señorita’s? Hoe dan ook, meer en meer Belgen verwennen zichzelf met een eigen casa onder de Spaanse zon. Het aantal Belgen met een vakantiewoning in Spanje is sinds het begin van de huizencrisis in 2008 in Spanje zelfs meer dan vervijfvoudigd! In 2016 overschrijden we de kaap van 3.000 per jaar.

Spaans vastgoed in de lift

Het zijn trouwens niet alleen Belgen die een vakantiewoning kopen in Spanje. Ook Duitsers, Zweden, Italianen en andere buitenlanders trekken meer hun portefeuille open voor de Costa’s dan vorig jaar. In totaal zullen in 2016 zo’n 55.000 Spaanse panden in buitenlandse handen terecht komen. Een stijging van liefst 18 procent tegenover een jaar geleden.

De Brit is en blijft koning als het over Spaans vastgoed gaat. Al is door de Brexit en de daling van de pond Spanje wel en pak duurder geworden voor onze Engelse vrienden.

Belgen kopen vooral nieuwbouw

Voor de Belg maakt het allemaal weinig verschil. We blijven massaal Spaans vastgoed kopen. Ook de Nederlanders doen dat trouwens weer in stijgende mate. Het lijkt erop dat tegen eind dit jaar ongeveer 1.300 Nederlanders een Spaanse casa gekocht zullen hebben. En dat is een stijging van maar liefst 26 procent ten opzichte van vorig jaar.

Grote verschil tussen de Belgen en de rest van de wereld: Belgen kopen vooral nieuwbouw in Spanje, terwijl het gros van de buitenlanders nog altijd kiest voor de aankoop van zo’n typische Spaanse haciënda.

Waarom een vakantiewoning kopen in Spanje?

Dat de hele wereld tegenwoordig zijn pijlen richt op een vakantiewoning in Spanje, hoeft niet te verbazen. In 2008 kelderden de vastgoedprijzen met de huizencrisis en dat nieuws kwam snel ter ore van de gemiddelde Belg. De laatste jaren zijn de prijzen wel weer gestegen – voor 140.000 euro heb je je eigen splinternieuwe stek op wandelafstand van de zee – maar dat heeft de verkoop geen kwaad gedaan, integendeel.

Het zijn onder meer de concurrenten van de Spanjaarden die het laten afweten. Landen als Tunesië en Turkije worden alsmaar vaker bestempeld als gevaarlijk en dus niet geschikt om ieder jaar gezellig met de kinderen en familie naartoe te trekken. Bijgevolg trekt good old Spain alle twijfelaars naar zich toe, getuige ook het stijgend aantal Belgische toeristen in Spanje.