TOP 10 & MEER

Het hele jaar door de Spaanse sfeer opsnuiven? Dit kan op de meest uiteenlopende manieren! Op deze pagina vind je verschillende aanbevelingen terug om je dagplanning aan te vullen tijdens je verblijf in Spanje. Daarnaast vind je ook allerlei referenties terug om hier in België een stukje van Spanje in huis te halen.

Hieronder vind je ze allemaal per topic terug (klik hieronder door op een aanbeveling of referentie in kwestie):

Azull © 2020

RELAX TOP 10 & MEER

PERSOONLIJKE TOP 10 & MEER VAN TEAM AZULL

- TOP 5 horeca in Fuengirola

TOP 5 SPAANSE SERIES OM NU TE BINGEN OP NETFLIX (TIJDENS EN NA CORONA)

Liefste lezer

In deze onzekere tijden van COVID 19 lijken we alleen maar “bad news show” te lezen op onze sociale media. Neem voldoende offline pauzes en doe iets leuk!

De hele wereld lijkt in lockdown te zijn gegaan, maar dromen kunnen we nog steeds – dromen na corona.

Dankzij goede TV kunnen we eventjes ontsnappen en ons helemaal verdiepen in Spaanse intriges. Pak een Corona biertje (of een cavaatje), een zakje chips zet je goed – want laat ons eerlijk zijn, van deze quarantaine gaan we geen summer body krijgen. Tenzij je zeer vlot Spaans spreekt, kan je niet anders dan je aandacht even te focussen op deze top 5 series en eindelijk die vervelende artikels even niet lezen.

VRAGEN OVER CORONA

Zit je met een aantal vragen rond het Corona-virus en zoek je hierop een antwoord? Bekijk dan zeker volgend overzicht:

1. WAT MET HUURDERS DIE NIET NAAR SPANJE KUNNEN DOOR CORONA?

23 maart 2020

In dit filmpje beantwoordt Marleen op een creatieve manier de vraag: "Wat met huurders die niet naar Spanje kunnen komen wegens het Corona-virus?". Van terugbetaling tot tegoedbon, Marleen licht het graag voor je toe hoe je jouw huurders tegemoetkomt. 

0. TOON JULLIE SOLIDARITEIT #KAARSTEGENCORONA

16 maart 2020

Deze week beantwoorden we geen vraag in "Maandagen met Marleen", maar gaan we live met een speciale oproep naar onze Azullitos. Kunnen we rekenen op jullie solidariteit en burgerzin? #KaarsTegenCorona #CandleAgainstCorona

Hoe? Ontdek het hiernaast!

CONTACTEER ONS VIA E-MAIL

Zit je nog met een aantal vragen of onduidelijkheden rond een thema en vind je momenteel het antwoord op deze pagina's niet terug? Neem contact op met ons via onze Facebook-pagina of via e-mail:

CONTACTEER ONS VIA FACEBOOK

HEB JE NOG VRAGEN VOOR ONS?

HOME

CULTUUR TOP 10 & MEER

- Wordt binnenkort aangevuld

RELAX TOP 10 & MEER

- TOP 5 Spaanse series om nu te bingen op Netflix (tijdens en na Corona)

1. CASA DE PAPEL

Categorieën: spannend, thriller, actie, passie

Casa de Papel is sinds 2017 al een van de meest bekeken Spaanse series op Netflix. In seizoen 1 volgen we een groep criminelen die de Koninklijke Munt in Madrid willen overmeesteren en zelf 2,4 miljard EURO willen printen. 

De “professor” stelt een team samen van rasechte bad boys en girls met elk hun eigen talent. De belangrijkste regel? Geen namen, geen geschiedenis en geen persoonlijke verhalen. Elk teamlid krijgt een naam van een bekende stad. Denver, Rio, Berlin, Nairobi, enz. In seizoen 1 ontmoeten we 8 teamleden in een rode jumpsuit met (ondertussen) een zeer bekend masker van Salvador Dali. 

Tijdens de 128 uur durende gijzeling, lijkt toch niet alles zo vlot te gaan als verwacht. Regels worden gebroken, afspraken lijken verloren te gaan én er ontstaan onderlinge intriges. Niets zo sexy als samen een bankoverval plegen natuurlijk (zei iemand Bonnie & Clyde?).

Casa de Papel werd gefilmd in Madrid (wie nog niet in Madrid is geweest – hier is je kans) – in seizoen 2 en 3 werd er ook gefilmd in Panama, Thailand en Florence. In 2018 werd Casa de Papel de meest niet-Engelstalige bekeken serie. 

Wie houdt van het Heist thema, vindt in deze serie een uniek concept. Het is Spaans en vermijdt elke vorm van Amerikaanse invloed. Het is quasi onvergelijkbaar in zijn genre, en vertelt het verhaal vanuit een vrouwelijk standpunt. Een van de teamleden, Tokyo, vertelt het verhaal aan de kijker. Het televisielandschap verandert gelukkig mee met zijn tijd en heel wat feministische onderwerpen komen aan bod. Maar maak je geen zorgen, liefste mannen, het is nog steeds een serie met een staaltje geweld én spanning. 

De serie werd oorspronkelijk uitgezonden op Antena 3 en werd in 2017 overgenomen door Netflix voor wereldwijde streaming. Gelukkig, want ook zo is Casa de Papel ook heel populair geworden in België. De kostuums werden al vaak gekopieerd op verkleedfeestjes en helaas ook tijdens een echte overval.

Over de 3 seizoenen zijn er ondertussen al 30 afleveringen. Seizoen 4 in sinds 3 april op uw scherm.

2. ELITE

Categorieën: spannend, thriller, seks, jong geweld, geld

Elite is een serie met enkele bekende gezichten uit Casa de Papel, Cable Girls en minder populaire Netflix series. Netflix houdt het graag in de familie en het stoort zeker niet om bekende gezichten terug te zien in deze setting. 

Elite is een serie die zich vooral focust op de jongere kijker, maar is eigenlijk entertaining voor elke kijker die houdt van sappige telenovelas.

De serie start met 3 jongeren die van een publieke middelbare school overschakelen naar een dure privéschool. Ze krijgen meer kansen, meer vrienden, maar vooral een heel pak meer vijanden. 

Ondertussen telt de serie al 3 seizoenen en het 4e seizoen werd aangekondigd. 

Het grootste deel van de serie werd gefilmd in Madrid, net als Casa de Papel. Elite is echt een guilty pleasure. Waanzinnig veel intriges, mooie mensen en heel veel geld. Net als Casa de Papel spreekt deze serie het grote publiek ook aan, niet alleen de Spaanse liefhebbers. Netflix heeft hier weer een heerlijk stukje bingeworthy trash TV opgezet.

Wie ooit de serie Gossip Girl heeft verslonden zal absoluut van Elite ook genieten. Stijlvolle outfits , school uniformen, prachtige villa’s en vooral heel decadente feestjes. Elite has it all. Toegegeven is het als kijker een inspiratie voor wie droomt van een gigantische villa in Spanje. Laat ons ook eerlijk zijn, no way dat je als 15-jarige zo’n leven lijdt. 

De naam van de serie draagt het onderwerp, de elite van de Spaanse maatschappij. Net als bij elke goede serie is er 1 rode draad (in dit geval de intriges van de Spaanse bourgeoisie), maar komen er maatschappelijke thema’s aan bod zoals seksualiteit, opvoeding en sociale druk. De druk wordt zelfs zo hoog dat het een van de jonge meisjes haar leven kost en wordt vermoord.

3. LAS CHICAS DEL CABLE

Categorieën: intriges, feminisme, drama, emancipatie

Las chicas del cable of Cable Girls, was het eerste Spaanse project van Netflix. Net als bijna alle andere populaire series werd dit verhaal ook gefilmd in Madrid. 

Las Chicas vertelt het verhaal van 4 vriendinnen die in 1928 een job starten als telecom operator. De 4 vrouwen leren elkaar kennen door toeval, maar worden beste vriendinnen. Ze vinden elkaar en steunen elkaar in tijden van onderdrukking. De job geeft hen vrijheid en zelfstandigheid waar ze zo naar hunkeren. Elke dame heeft een spannend verhaal (hoe kan het ook anders?) dat ze met zich meedraagt. Geheimen worden gedeelde geheimen en samen staan ze sterk.

Deze serie is cinematografisch een pareltje, draagt moderne muziek (denkt u ook onmiddellijk aan The Great Gatsby uit 2013?) en heeft onwaarschijnlijke accurate kostuums. Het is realistisch, maar romantisch in beeld gebracht en trekt de kijker echt naar binnen. Het tempo is hoog en cliff hangers worden telkens snel opgevolgd. Er zijn geen onafgewerkte thema’s en de kijker blijft niet op zijn honger zitten. 

Deze serie draagt iets zwaardere onderwerpen zoals vrouwenrechten in de jaren 20. 5 seizoenen lang volgen we deze dames in hun leefwereld en vriendschap. In het laatste seizoen maken we een tijdsprong naar WOI, waar opnieuw enkele beklijvende onderwerpen in beeld worden gebracht.

De serie is 5 seizoenen langt en draagt 44 afleveringen van ongeveer 50 minuten.

4. ALTA MAR

Momenteel zijn er 2 seizoenen van slechts 8 afleveringen. Seizoenen 3 en 4 werden alvast ook aangekondigd

Beide seizoenen hebben slechts 8 afleveringen. Seizoen 3 en 4 werden alvast ook aangekondigd – dus na deze Corona crisis kan u heerlijk verder kijken.

De serie werd geschreven door hetzelfde team dat ook Chicas de Cable schreef – zie ik daar een patroon van kostuumliefde? Wie de series heeft gezien: Velvet, Gran Hotel of Tiempos de Guerra herkent al gauw de cinematografische stijl. Deze series staan ook op Netflix en zijn absoluut pareltjes.

Categorieën: moord, drama, mysterie, kostuumdrama

Alta Mar, of High Seas, is net als Chicas de Cable een kostuumdrama. Wie na 3u Titanic kijken nog geen genoeg had van de zee, de elegante feestjes of de passie – kan zijn ogen de kost geven met Alta Mar. Het schip zal misschien niet zinken (lees: is toegegeven heel lelijk in beeld gebracht), maar spanning is er wel en het lijkt haast een Spaanse Cluedo te zijn.

We volgen initieel 2 zussen die van Spanje naar Brazilië reizen op het gigantische schip. Een van hen zou trouwen met haar verloofde op het schip, maar het lijkt een mijnenveld aan mysterie en intriges vooraleer ze daar geraken. 

Elk personage heeft een backstory en een duidelijke rol in het verhaal. De zangeres, de bediende, de kapitein, de rijke zusjes, enz. 

De kijker moet duidelijk zijn aandacht er wel bij houden, plot twists genoeg. Het 1e seizoen eindigt met een cliffhanger, maar wordt gelukkig opgevangen in een 2e seizoen. Het 1e seizoen draait vooral om een mysterieuze moord, terwijl seizoen 2 zich focust op nieuwe personages (drenkelingen die worden opgepikt).

TOP 5 SPAANSE SERIES OM NU TE BINGEN OP NETFLIX (TIJDENS EN NA CORONA)

Liefste lezer

In deze onzekere tijden van COVID 19 lijken we alleen maar “bad news show” te lezen op onze sociale media. Neem voldoende offline pauzes en doe iets leuk!

De hele wereld lijkt in lockdown te zijn gegaan, maar dromen kunnen we nog steeds – dromen na corona.

Dankzij goede TV kunnen we eventjes ontsnappen en ons helemaal verdiepen in Spaanse intriges. Pak een Corona biertje (of een cavaatje), een zakje chips zet je goed – want laat ons eerlijk zijn, van deze quarantaine gaan we geen summer body krijgen. Tenzij je zeer vlot Spaans spreekt, kan je niet anders dan je aandacht even te focussen op deze top 5 series en eindelijk die vervelende artikels even niet lezen.

5. EL FARIÑA

Categorieën: thriller, spanning, drugs, moord

El Fariña betekent letterlijk bloem. Een dialect woord voor cocaïne. Op Netflix vind je gretig populaire series over drugskartels in Zuid Amerika, maar el Fariña gaat over het Spaans landschap van drugshandel

Deze serie speelt zich af in de jaren 80. Een jonge visser wordt gekozen als pion in een smokkelaarsverhaal, maar de jonge visser wordt uiteindelijk zelf de big boss van dit kartel. Van tabak naar cocaïne.

Deze serie is brut en zit vol testosteron.

Cocaine Coast (de Engelse titel) lijkt het kindje van The Godfather en El Chapo. Er hangt gek genoeg een erg Italiaanse, familiale sfeer. De serie verplaatst zich ik ook naar Panama – want uiteraard wordt dit wit goedje vooral in Zuid Amerika met bakken uit de grond gestampt.
Elke aflevering gaat over 1 jaar in het leven van Sito (de visser) en hoe je hem ziet evolueren naar een drugslord. 10 afleveringen spanning, humor, vintage wagens en bakkebaarden. Deze serie bevindt zich in Galicië aan de woeste zeeën en bergen.

El Fariña is een boek geschreven door Nancho Carretero, maar let op, het is non-fuctie en dus waargebeurd. Tot op vandaag zijn er nog steeds drugsoperaties gelinkt aan de jongens uit deze serie. Spannend, toch?

De serie telt 1 seizoen van 10 afleveringen. Elke aflevering duurt 60 à 70 minuten.

Blijf veilig, solidair en blijf vooral thuis lieve vrienden. We willen jullie graag snel terug verwelkomen in Spanje!

Liesje 

TOP 5 HORECA IN FUENGIROLA

Onze eigen Azullitos presenteren graag hun persoonlijk TOP restaurants (of andere HORECA zaligheden)! Deze week presenteert Nancy graag haar TOP 5 in de streek Fuengirola.

Fuengirola is het hele jaar door een bruisende stad voor Spanjaarden en toeristen. Op dinsdagen heb je er de grootste markt (Calle Recento Farial) aan de kust. Hier ben je een paar uur zoet.

Oppassen voor dieven, die weten dat de toeristen hier met bussen worden afgezet. Geloof me ik heb het zelf ook al meegemaakt, maar geen 2de keer meer. Oppassen dus! Hier kun je echt nog koopjes doen. Zeker voor souvenirs om familie en vrienden te verrassen.

Het is hier super warm, dus draag een hoed om jezelf te beschermen en vergeet je zonnecrème niet. Gekoelde frisdranken worden op de markt verkocht.

Op zaterdagen heb je op dezelfde plaats ook een Antiek/rommelmarkt, deze is rustiger. Ferias van Fuengirola, de plaatselijke feesten, worden hier ook georganiseerd. Deze breng ik later eens aan bod, in een andere blog!

Nu deel ik graag mijn favoriete restaurants, hier kom ik al jaren en kan ik met een gerust hart zeggen, je zal niet teleurgesteld zijn.


1 Antonio Playa: Calle Alberto Morgenstern, 29640 Fuengirola, Málaga, +34 951 38 56 56 
Familie restaurant en altijd super vers! Hier eet ik altijd de gegrilde inktvis en de boquerones al limon.
Hier kom ik al jaren! Kind aan huis is misschien al een understatement.
Zeker op zondagen naar het strand en dan lekker gaan eten. Zondag is wel de populairste dag, dus reserveren is een must.


2 Tipi Tapa: Calle Málaga 4, Fuenguirola +34 951311630 // +34 627635890
Je kan hier een Nederlandse menukaart krijgen (voor diegenen die nog aan hun Spaanse lessen werken). Wekelijks zijn hier 3 flamenco shows (voor een kleine bijdrage van 5 EUR/ pp) en is echt de moeite!!
Het aanbod van vlees is heerlijk! Hier ga ik met mijn vriendinnen regelmatig eten als ik nog terug in mijn geliefde Fuengirola ben.

Mijn favoriete tapas: 

 • Berenjenas con miel de cana (gegrilde aubergine met honing) 
 • Blinis con queso de cabra y frutos secos (mini pannenkoek met geitenkaas en gedroogd fruit) 
 • Solomio de ternera gallega BBQ (gegrilde steak op hete plaat)
3 Salamanca: Calle Capitan, 1 ,29640 Fuengirola, Malaga +34 952 47 38 88 
Zin in een het echte Spanje? Een no nonsense familierestaurant? Wees welkom in La Taperia del Salamanca.
Elke middag serveren ze paella die zeer lekker is, maar op is op! De mama maakt ze zelf!
Menus’s aan €11.95, €19.95 en €24.95 drank inbegrepen.

Persoonlijk neem ik altijd het menu van €11.95

 • Paella als voorgerecht 
 • Rosada a la plancha als hoofdgerecht ( een lokale witte vis) 
 • Huisgemaakte flan als nagerecht  
         
  Ook hier best even reserveren! 

4 Casa Colon: Calle Troncon 2, 29640 Fuengirola, Malaga +34 629 57 54 17 
Calle Troncon is een va de hipste pleintjes in Fuengirola, niet ver van de kerk. Het eten is lekker, heel lekker. De prijzen liggen iets hoger, maar het is absoluut de moeite waard. Wie een wijnliefhebber is zal hier een groot aanbod ontdekken.

Mijn favorieten:

 • De rode tonijn met zeewier 
 • De zwarte pasta met scampi en champignons

Het zal je niet verbazen dat je ook hier moet reserveren.

5 La Galeria Gastromercado : Calle España, 5, 29640 Fuengirola, Málaga +34 646 20 35 25
Deze mercado is een heerlijke, hippe en gezellige plaats om alle werelden te proeven. Voor de families, koppels of kinderen die nooit weten wat te kiezen, vinden hier zeker voldoende aanbod.  
Hier vind je burgers, sushi, tapas en een uitgebreide bar. De wereld ligt aan je voeten in deze mercado.

Mijn persoonlijke favorieten:

 • Sushi 
 • Mini hamburgers met lekkere frietjes 
 • Mexicaanse nacho’s

TOP 10 RESTAURANTS IN DE COSTA DEL SOL

Onze eigen Azullitos presenteren graag hun persoonlijk TOP restaurants (of andere HORECA zaligheden)! Deze week presenteert Michele graag haar TOP 10 in de Costa del Sol.

El Gamonal San pedro de Alcantara
https://elgamonal.es/
Het is een groot restaurant dat vaak gebuikt wordt om feesten te houden. Maar zeker bij slechter weer vind ik het een fijn adres. Er is een mega grote openhaard en dat maakt het gezellig. Ik zou er niet met z’n 2 gaan eten, maar wel met je familie of in groep met vrienden!

La alcaria de Ramos Estepona
http://www.laalcariaderamos.es/ 
Voor mij is dit zo’n beetje mijn lokale kantine te noemen want deze ligt om de hoek. Ongelooflijk lekker. Echt Spaans interieur, lees: voor het interieur moet je het niet doen. Bij goede temperaturen kan je buiten eten en dat is een echte aanrader. Kom niet naar hier met weinig honger want de porties zijn minstens “copieus” te noemen. Men serveert wat olijfjes en warme broodjes en dan een hapje vooraf. Vaak een variant van gazpacho en een warm hapje: de home-made croquetas de jamon, men zou er mij ééntje meer van mogen geven. 


Alles is hier overheerlijk maar probeer eens de vissoep. Echt, om duimen en vingers af te likken! 


Tataki de atun is mijn hoofdgerecht bij uitstek. De foto’s hierbij liegen er niet om. Voor dessert is er meestal geen plaats meer maar de fervente zoete bekjes zijn de crepes met fraise een echte aanrader. Was het dat dan? Nee, dan brengen ze nog chocolade en gebakjes.

Bibo Marbella
https://www.grupodanigarcia.com/en/bibo-restaurants/bibo-marbella/  
You love it or you hate it. 


Het interieur vond ik zo lelijk dat ik het mooi vond. Gek hé! Als je buiten kan zitten kijk je uit op het middenplein van het hotel. Dani Garcia heeft verschillende restaurants en tot voor kort had hij 3* restaurant. Dat is een reden om naar BIBO te gaan. En eerlijk? Ik vind het zalig om dingen te eten waarbij de smaak niet is wat het lijkt. Ik herinner me dat er een olijf op het bord lag met de instructie deze in 1 keer in de mond te nemen want het was geen olijf maar zag er enkel zo uit. Als de kok aan je tafel uit een dampende pot van ijs een gerecht komt toveren, ja, helemaal mijn ding!

Trocadero arena Marbella
https://grupotrocadero.com/en/restaurantes/trocadero-arena/  
In het restaurant of met de voeten in het zand – hier wil je gezien worden. Het interieur is hier nu eens wel heel mooi. Je waant je op de set van film of in een Afrikaanse lodge. “Erover”, dat is het woord dat in mij opkomt maar zo tof. Buiten met de voeten in het witte zand, de blauwe lucht en groene palmbomen. Idyllischer kan haast niet.
En op het bord? Alles is heerlijk. Starten met een cava, heerlijk koud. Scampi pil pil, om te delen en lekker met het broodje soppen in de olijfolie. En zo veel look, I love it. (Mijn man gelukkig ook)
Super genieten van een heerlijke vis. En voor de zoete bekken? Moelleux!


Camuri Estepona Laguna village
https://camuri.es/ 
Laguna Village ligt aan de New Golden Mile tussen Estepona en Marbella. Er zijn wat shops en verschillende restaurants. Een toppertje is Camuri. De bediening is niet vlot maar heel vriendelijk. De locatie is de ideaal, gelegen aan het strand.
Ik kom naar Camuri om gezellig een witte sangria te drinken. Heerlijk! Sangria van cava. La vie est nulle sans bulles, toch?
Ik ben helemaal wild van hun poke de atun. Asian, fusion, tonijn… Optie genoeg voor een gezellige en lekkere avond. 

Méson El Arenal
http://mesonelarenal.com/  
Buren, Madrilenen leerden ons dit restaurant kennen. Zoals zo vaak in Spanje, hoe lelijker het interieur, hoe beter wat er op het bord komt. In de zomer kan je buiten zitten en dat doe je niet voor het uitzicht want je zit op een plastic tuinstoel op de stoep.
We starten altijd met een lekkere cava en nemen dan de pure keuken als tapas: tomaten, gamba, jamon (zelfs een vegetariër eet jamon zegt men hier), … lekkere pure gerechten. En dan volgt een heerlijke tonijn, deze wordt hier in de buurt gevangen aan de straat van Gibraltar en dus zeer vers! Het varken van de zee, zoals men tonijn noemt omdat alles gebruikt wordt, van kop tot staart.
Hier serveeert men Morrillos de atun, een deel van de tonijn die aan de achterkant van het hoofd ligt net voor de rug. Supergezond en rijk aan omega 3 vetten. Proberen die handel! De typische desserten zijn allemaal lekker. Liever een licor de hierbas? Fles op tafel en bedien je rijkelijk.

Los Abanicos Benahavis
https://www.facebook.com/pages/Los-Abanicos-Benahavis/877024848976751
In een klein straatje in Benahavis ligt dit restaurant. Buiten zitten is fijn maar de wandelaars moeten tussen de tafels wandelen en dat vind ik niet hygiënisch, dus ik zit liever binnen. Binnen is het misschien een beetje donker (someone say candlelight dinner?).   


De porties zijn enorm en van bij het aperitief, al is het een glas water, worden de hapjes van fameuze omvang, één na één aangedragen. 


Alle gerechten zijn lekker. Het restaurant heeft dan ook al heel veel prijzen gewonnen. Proberen!

- TOP 10 restaurants in de Costa del Sol

Escuela hosteleria Benahavis
http://www.escuelahosteleria.es/index.php/es/ 
Dit is mijn absolute nummer 1. Het is geen normaal restaurant maar een school. Je moet dus enkele weken op voorhand reserveren, niet zo even binnen lopen. Waarom is dit mijn nummer 1?  Ik ben een gewoontedier dat zowat altijd naar dezelfde dingen gaat kijken op restaurant. Kan niet! Men vraagt je bij reservatie of je allergisch bent of bepaalde dingen niet eet and that’s it! Behalve ingewanden eet ik eigenlijk alles. Dat is hier nu het fijne: ik eet niet graag rode biet dus dat zou ik nooit bestellen maar het wordt hier allemaal zo smakelijk gemaakt dat het simply Lekker is. 


Een normaal menu bestaat uit 5 gangen waarbij aangepaste wijnen worden geserveerd. Koffie en versnaperingen zijn er ook bij. Zeker eens proberen! Een minpuntje? Ja, je kan niet buiten zitten wat jammer is in dit klimaat en uiteraard enkel voor lunch – het is dan ook een school.

Chinales San Pedro
https://restaurantguru.com/Chinales-Marbella     
In een klein wandelstraatje in San Pedro de Alcantara ligt Chinales. De eigenares is de gastvrouw en ze begroet je altijd even vriendelijk. Gekend voor zijn vis maar ook de Paella is een absolute aanrader. 

- TOP 5 horeca in de Costa Blanca

TOP 5 HORECA IN DE COSTA BLANCA

Onze eigen Azullitos presenteren graag hun persoonlijk TOP restaurants (of andere HORECA zaligheden)! Deze week presenteert John graag zijn TOP 5 in de Costa Blanca.

Trokadero Beach Bar
https://www.facebook.com/ChiringuitoTrokaderoBeachBar/  

Van een modern restaurant ga ik over naar een oude, vaste waarde in Costa Blanca.

Deze Geweldige strandbar ligt aan de prachtige stranden van Pillar de la Horadada.
Het is een gezellige strandbar die wordt uitgebaat door een authentieke Spaanse familie. De papa staat achter de BBQ , mama achter het kookvuur en de kinderen bedienen. Je kan er van heerlijke tapas eten, zoals Pulpo alla plancha, Gambas con ajo of misschien kies je wel voor een rijkgevulde paella schotel. De bediening is er steeds vriendelijk en ze draaien er nog muziek van de jaren 80.Echte nostalgie met nog de echte heerlijke pure gerechten van de Spaanse keuken van toen. Een echte aanrader!

Bassus
https://www.facebook.com/debassus.lazenia/

Eetcafe Bassus bij La Zenia. Deze Duitse horeca heeft de gelegenheid typische Duitse gerechten te serveren. Van wienerschnitzel tot zuurkool met spek en rookworst en zo nu en dan een speenvarken aan het spit. Om u een idee te geven hoe het er uit ziet en kan zijn, kijk dan eens op het volgende filmpje (
http://youtu.be/uuMN2ptnQK) ligt tegenover La Zenia en is herkenbaar aan de mega grote pot bier op het dak.

Het is geen Spaans restaurant, maar ambiance en gezelligheid vind je hier wél.

Moments Bar
https://momentsbar.es/ 
Deze hypertrendy bar en restaurant bevindt zich in Alicante, Urabanova om specifiek te zijn. Hier vind je parelwitte stranen, met op wandel of fietsafstand de promenade. Instant vakantiegevoel.

Eten wordt hier op houtskool gebakken. Heerlijke geur én smaak. Je kan hier verschillende Spaanse gerechten verorberen, maar de vis doet het érg goed. De prijzen zijn toegegeven iets hoger dan de gemiddelde Spaanse familiale resto, maar je krijgt in return een super goede service, mooi interieur en vooral rust.

Het restaurant opent om 9u voor een koffie en “tostada con tomate”, of een ander lekker ontbijtsnackje.

Het restaurant is gezellig én je kan er ook feestjes organiseren. Post corona ideaal dus om die verjaardag te vieren die niet zo uitbundig kon de voorbije weken!

La Casa de Reloj      
http://www.restaurantelacasadelreloj.com/

Dit restauarant is gelegen in San Pedro del Pinatar. Dit is een oud Spaans landhuis dat is gerestaureerd maar wel de stijl en klasse heeft van vroeger in die tijd. Het is een restaurant dat is onderverdeeld in verschillende kamers, van 4 personen tot een zaal van 100 gasten. Voor diegenen onder ons die ook graag eens wat anders lusten dan tapas en vis, kan heerlijke klassieke vis-en vlees gerechten eten.  Deze magische locatie wordt ook regelmatig als trouwlocatie gebruikt dankzij zijn prachtige keuken en terrassen. Eten is van hoog niveau en de bediening is stijlvol en vriendelijk. Ideale plaats voor een datenight.

La Encarnacion
https://balneariolaencarnacion.es/

Dit restaurant / Hotel te Los Alcazeres is vlak aan de Mar Menor gelegen. Dit is een oud Spaans badhuis dat is verbouwd tot een restaurant en hotel. Het is direct gelegen aan het strand en is overdag vooral gespecialiseerd in tapas.

s ’Morgens kan je voor vier euro met twee ontbijten. In de avond is de kaart verschillend, van vis tot vlees, maar wel overheerlijk genieten van lekkere gerechten. In de vakantieperiode is er iedere zondag een optreden. Meestal flamenco dansen, reserveren is hierdoor wel aan te raden. Wil je de authentieke Spaanse sfeer proeven, dan is dit een echte must!


- TOP 5 uitstappen vanaf de Costa Blanca

TOP 5 UITSTAPPEN VANAF DE COSTA BLANCA

2. Het pirateneiland Tabarca 
Tabarca ligt op enkele kilometers van de kust van Santa Pola. Met de ferry vanuit Alicante ben je er op een uurtje. De watertaxi vanuit Santa Pola doet het op een kwartier.
Tabarca is het kleinste bewoonde eiland van Spanje en was tot het einde van de 18de eeuw een schuiloord voor Barbarijse piraten. Vanuit Tabarca ging zij op strooptocht aan de kust van wat nu de Costa Blanca is. In 1760 maakte Koning Carlos III schoon schip. Er werd een omwalling rond Tabarca gebouwd en er kwam een nieuwe bevolking wonen vanaf het vasteland. Tabarca werd omgedoopt tot Nova Tabarca (het Nieuwe Tabarca) en daarmee kwam een einde aan het piratentijdperk op Tabarca.
Vandaag kun je er prachtige natuurwandelingen maken. Het dorre landschap met cactussen en doornen voelt wat woestijnachtig aan. Tabarca is onderdeel van een maritiem natuurreservaat en is ook een habitat voor heel wat vogelsoorten. Wie het leven onder water wil bewonderen kan snorkelen of een tocht maken met een boot met glazen bodem.
Heb je er honger van gekregen? Proef dan in één van de ‘piratenbars’ zeker de lokale sppecialiteit: de caldero,een visstoofpotje.


3. Veelzijdig Valencia
Vanaf Alicante is het zo’n 2 uurtjes rijden naar Valencia, maar de stad heeft zoveel te bieden dat je er moet geweest zijn.
Aan de rand van het centrum heb je prachtige extravagantie van de gebouwen in de Ciudad de las Ciencias.
In hart van de stad is de Jardin de Turia: een enorm park aangelegd in de bedding van de drooggelegde rivier Turia. Deze groene long brengt verkoeling aan de vele Valencianen die in krappe apppartementjes wonen, maar is ook een heerlijke plek om je joggen, rollerbladen... de Jardin de Turia is het Central Park van Valencia.
Ook voor fashion victims en design lovers is Valencia een feest. Het aanbod aan modeboetieks en interieurzaken is eindeloos en de hippe Valencianen die in hun strakke pak naar kantoor flitsen op hun elektrische step moeten écht niet onderdoen voor de Milanezen op de Vespa.
Een wereldstad als Valencia is uiteraard ook voor foodies en barrista’s een absolute aanrader. Je kunt in Valencia de beste gerechten van over de hele wereld eten,  maar als je echt local wil gaan moet je paëlla eten, de signature dish van Valencia. Wist je trouwens dat de meeste paëllarijst verbouwd wordt rond het natuurpark Albufera, net ten zuiden van Valencia? Ook dit is een dagtrip waard... Een andere lokale specialiteit is horchata, een melkachtige substantie, gemaakt van aardamandelen (of tijgernoten), water en suiker. Voor wie van zoete cocktails houdt, probeer eens de combinatie van horchata met de Murciaanse likeur 43: una bomba de azúcar...

1. Vergeet Ibiza, ontdek Formentera 
Formentera ligt wel niet aan de Costa Blanca maar de reis met de ferry vanuit Denia duurt amper 2:30h en het is de reis meer dan waard. Formentera is noch min noch meer de Malediven van Spanje.  Prachtige zandstranden ondiepe zee en azuurblauw water. Het populaire strand Platja de Ses Illetes staat trouwens op de lijst van Unesco werelderfgoed. Wie van watersport houdt moet naar Platja de Levant, een groot breed zandstrand met tal van watersportfaciliteiten. Snorkelen, zeilen, jetskiën... het is er allemaal even zalig! 


Platja de Migjorn is een van de beste en grootste stranden van Formentera. In de prachtige duinen vind je enkele restaurants en bars. Dit is een goede plek om enkele typische gerechten van het eiland te proeven. Er is een zeilschool, en je hebt er de kans om enkele bekende duiksites in het gebied rondom het eiland te ontdekken. 


Espalmador is een klein eilandje, met nóg, zo mogelijk, nog mooiere stranden. Je kan erheen zwemmen of waden door het water om de afstand naar deze kleine parel te overbruggen. Beklim zeker ook even de wachttoren, Torre de sa Guardiola, met fantastische uitzichten over de zee.
De beste restaurants van Formentera vind je hier: https://mytravelboektje.com/best-restaurants-formentera/ 


Blijf je overnachten, dan is hotel Casbah een absolute aanrader!

4. De Geoda de Pulpí, letterlijk een schitterend natuurwonder
Pulpí ligt op een uurtje rijden van Cartagena. Deze uitstap is dus ideaal als je je uitvalsbasis aan de Costa Calida of de Costa de Almeria hebt.
Een geode is een grot die begroeid is met bergkristallen. Die van Pulpí werd 20 jaar geleden toevallig ontdekt maar staat pas open voor het publiek sinds de zomer van 2019. Het is de grootste geode ter wereld die voor het publiek toegankelijk is. In Mexico is er nog een grotere, maar die kan niet bezocht worden.
Kinderen vanaf 8 jaar kunnen de grot bezoeken mits ze een identiteitsbewijs voorleggen en vergezeld zijn van een volwassene.
Tip: combineer deze uitstap met een bezoek aan de stad Almeria.

5. Murcia
Wil je eens een zondag doorbrengen zoals de Spanjaarden dan doen, ga dan uitgebreid met de hele familie lunchen op de Plaza de las Flores in Murcia.
Maak eerst even een wandeling door de stad en ontdek de straten en steegjes met talrijke boetiekjes (als je ook wil shoppen, plan dan je uitstap op zaterdag) en loop ook even de prachtige kathedraal binnen. 


Ga ook even kijken in het vroegere postkantoor. Die herbergt sinds kort een soort indoor foodtruckfestival in een prachtige setting.
Tegen een uurtje of twee (niet eerder of je verraadt jezelf als guiri, wat een ietwat denigrerende term is die veel Spanjaarden geven aan de typische bleke toerist uit Noord-Europa). Zorg ook dat je op voorhand gereserveerd hebt, want je zult zien, de terrassen zitten afgeladen vol. Vaak staat er op het plein ook een zigeunerorkest en dat maakt de sfeer compleet. 


Je zult merken: de meeste Spanjaarden zitten aan lange tafels met soms 10-15 personen. Vaak zijn ze, vooral de dames, écht ook opgekleed voor dit wekelijkse ritueel. Er zijn steevast ook kinderen van de partij. Zij maken nog meer lawaai dan hun ouders en rennen ook vaak rond. Anders dan in België of Nederland worden zij niet op hun stoel stilgehouden met een tablet of een smartphone.
Een zondagse lunch op zijn Spaans duurt enkele uren: een aperitiefje, een salade, wat tapa’s om te delen, daarna nog een enorme pan paëlla,  gevolgd door een postre (nagerecht) en een koffie, al dan niet met een likeurtje erbij en soms wordt daarna nog een fles likeur op tafel gezet voor een chupito (een borrel) van het huis. 


En dan komt la cuenta. Anders dan in bepaalde landen is het geven van een fooi geen verplichting, maar als tevreden bent over de goede bediening wordt het zeer gewaardeerd en als je op een bepaalde plek regelmatig komt, kunnen de fooien uit het verleden wonderen doen (bijvoorbeeld doordat er op een vol terras toch nog een tafeltje voor je vrijgetoverd wordt). Betaal je met de kaart, laat dan je fooi in cash achter zodat hij zeker naar je camarero/a (ober/serveerster) gaat.

- TOP 5 leuke plekjes in La Cala De Mijas, Malaga

TOP 5 LEUKE PLEKJES IN LA CALA DE MIJAS

2. Snack Attack

Snack Attack ligt aan de N340, vlak over het BP benzinestation. Ik ken dit al meer dan 20 jaar! Hier kan je terecht voor een echt typisch Engels ontbijt en een brede waaier aan typisch Engelse gerechten. De salades zijn ook zeer lekker! Kwam hier mijn ontbijt halen na een nachtje uit, bun met spek en ei. ;o)  Avenida de las Gardenias, 29649 La Cala de Mijas

4. Chiringuito Arroyo  

Chiringuito Arroyo op de paseo (wandelpromenade) aan het strand. Dit is puur Spaans, je ziet wat je krijgt. Vriendelijke service en met de voetjes in het zand. Voor de visliefhebbers en de Pollo al ajillo ( kip in look) is daar super lekker en niet duur.
Plaza Andrés Arroyo Blanco s/n, (naast kids piratenschip), 29649 La Cala de Mijas. +34 952 49 20 33

La Cala de Mijas is de perfecte mix van Spaans en Engels. Ook meer Belgen zijn zich hier aan het nestelen. Daarom geef ik jullie graag een mix van beide culturen. Je hebt hier alles wat je nodig hebt, markt op woensdag en zaterdag, lokale feesten, live muziek, beach bars, golf, Engelstalige kappers en beautysalons ( belangrijk toch, ladies?)


5. La Canaste


La Canaste is gelegen aan een park waar kinderen hun eens goed kunnen laten gaan. Mijn zoon heeft daar vele jaren plezier gehad. In het park zelf is ook een kleine bar voor iets te drinken en een ijsje voor de kids. Bij La Canaste aan de overkant van het park kan je lekker ontbijten en ook brood kopen. Een sombra (koffie met extra melk) en Croissant met kaas en hesp zijn mijn favoriet! Ik sprak daar vooral af met alle mama’s voor onze wekelijkse chat en kids Play date. 1 keer op al de jaren wel te zien, was er een slang die de straat overstak richting park, wij niet Spanjaarden direct in paniek, maar een coole spanjaard heeft de slang gevangen, weg van de kids.
Calle Butibamba | Local 9, 29649 La Cala de Mijas, Mijas, Spanje +34 952 49 30 851 The Deli 

in het centrum van La Cala is een Engelse lunchbar waar je onder andere lekkere wraps en bagels kan eten. Ook heel lekker zijn hun zoete aardappel frietjes. Alles super vers en voor de zoete liefhebbers, om je vingers van af te likken, home made!

3. El Oceano Beach Club Hotel 

El Oceano Beach Club Hotel ligt pal op het strand, zeer fijn vertoeven met een Exquisite À la Carte Menu. Europese keuken met voor ieder wat wils. Er staan ook enkele Indische gerechten op het menu…een aanrader en de steak van het huis “Oceano Strip Steak” voor de vleesliefhebbers. Relax max is hier de boodschap, af en toe ook met live muziek voor de liefhebbers. https://www.oceanohotel.com/restaurant/menus/a-la-carte-menu                             Ctra. De Cadiz N340) KM199, Miraflores Playa, 29649 Mijas Costa, Malaga +34 952 587 550

- TOP 5 horeca in de Costa Blanca Noord

TOP 5 HORECA IN DE COSTA BLANCA NOORD

3. The Beach House Rooftop Bar  - Jávea

Jávea wordt niet voor niets het Ibiza van het vasteland genoemd en het aanbod aan prachige terrassen is er eindeloos. Er is La Siësta, Bambula, Chabada, Cala Clemence... Maar ik heb één all time favorite en dat is de rooftopbar van The Beach House in de puerto (haven). Schitterend aangekleed door de Spaanse interior designer Silvia Bellot en met een adembenemend zicht op de baai van Jávea. Je kunt er terecht voor een drankje, maar ook voor tapas. De eigenaar is een Belg, dus er staan ook wat Belgische bieren op de kaart. Foto’s: Stijn Govaert (ik geef toestemming aan Azull om deze te gebruiken)
PERSOONLIJKE TOP 10 & MEER

Deze week geeft Azullito Stijn zijn persoonlijke top 5 horeca aan de Costa Blanca Noord.

4. Marina Beach Club - Valencia

Hier begeef je je tussen de jetset van Valencia. Beach club, gastronomisch restaurant en nightclub in één. Hou je radar op celebrity alert en geniet van de heerlijke gastronomie, de zwoele lounge jazz van de DJ en het lome gevoel van ontspanning dat je overvalt. En als het je te warm wordt, duik je gewoon even in het zwembad.
1 Terre - Alicante

Er zijn in Spanje heel veel restaurants waar je echt lekker kunt eten maar soms mist het interieur wat sfeer. Niet bij Terre. Daar wordt Spaanse gastronomie aan redelijke prijzen (iets duurder dan gemiddeld in Spanje) gecombineerd met een prachtig Metropolitan style interieur en open keuken. Op het menu vind je de Spaanse klassiekers (gamba’s, almejas, quisquillas, arrozes, maar ook excellente vleesgerechten) met een extra twist. Je vindt Terre op de  Passeig Esplanada d'Espanya, 11. Dat is de gekende wandelboulevard met palmbomen langs de jachthaven.

2. Moments - Alicante

Go local. Net ten zuiden van de haven van Alicante vind je de barrio (Spaans voor neighbourhood) Urbanova. Wie weg wil van de toeristen gaat daar op zondagmiddag lunchen tussen de Spaanse families. Je zit er aan de wandelboulevard op een prachtig terras. Ook het interieur mag er zijn.

5. Ousteau - Altea

Wie langs de nationale weg door Altea rijdt kan nooit vermoeden dat er op de heuvel een prachtig oud centrum ligt met een romantisch kerkje en smalle steegjes vol winkeltjes en terrasjes. Ik ken elke straat en de Costa Blanca en durf ronduit zeggen dat dit de meest romantische plaats van de Costa Blanca is. Niet toevallig komen paartjes van heinde en verre om in het kerkje van Altea te trouwen.
In één van die steegjes vind je Ousteau, een heerlijk restaurantje met een kleine binnentuin waar enkele tafeltjes voorzien zijn. De ideale plek voor een romantische tête à têtte. Heren, wees achteraf niet verbaasd als ze trouwplannen begint te maken 😊