DO IT YOURSELF

Nu we momenteel thuiszitten, hunkeren we eens zo hard naar onze volgende vakantie. Denk jij al aan jouw volgende trip naar Spanje en ben je volop op zoek naar activiteiten, kooktips of aanbevelingen om jouw volgende reis onvergetelijk te maken?

Hieronder vind je verschillende must do's, tips en referenties terug van onze eigen medewerkers die vaak naar Spanje gaan of permanent in Spanje verblijven! Laat je inspireren (klik hieronder op het desbetreffende onderwerp waarover je graag meer wenst te weten te komen):

Azull © 2020

HET ECHTE SPANJE ONTDEKKEN?

1. Catamaranzeilen

CATAMARANZEILEN

Je hebt zeilen en je hebt zeilen zeilen. De meesten onder ons denken bij zeilen aan een elitaire sport op een groot jacht. Dat is twee keer verkeerd gedacht. Het huren van een zeiljacht is niet eens zo duur, maar... en hier komt het, de echte zeilfun beleef je op een kleine catamaran

Als jongetje van 8 was ik al bezeten door windsurfen en ik moest en zou dat leren. Na veel ploeteren en bibberen in een veel te grote wetsuit ben ik daar uiteindelijk in geslaagd.

10 jaar later introduceerde een zomerliefde (D., als je dit toevallig zou lezen, je weet dat het over jou gaat) mij in de wereld van het catamaranzeilen. Een klein bootje op twee vlotters en het plezier bestaat erin snelheid te maken op 1 vlotter en het bootje in balans te houden door in trapeze te hangen aan de kant waar de vlotter boven het water zweeft. 

Dat klinkt als een huzarenstukje en dat is het in het begin ook. Maar eens je het kunt, voelt het als the closest you’ll ever get to God! Combineer dat met een stevige dosis verliefdheidshormoon en je voelt je in het aards paradijs. Maar dat was op de grijze, koude Noordzee.

VRAGEN OVER CORONA

Zit je met een aantal vragen rond het Corona-virus en zoek je hierop een antwoord? Bekijk dan zeker volgend overzicht:

1. WAT MET HUURDERS DIE NIET NAAR SPANJE KUNNEN DOOR CORONA?

23 maart 2020

In dit filmpje beantwoordt Marleen op een creatieve manier de vraag: "Wat met huurders die niet naar Spanje kunnen komen wegens het Corona-virus?". Van terugbetaling tot tegoedbon, Marleen licht het graag voor je toe hoe je jouw huurders tegemoetkomt. 

0. TOON JULLIE SOLIDARITEIT #KAARSTEGENCORONA

16 maart 2020

Deze week beantwoorden we geen vraag in "Maandagen met Marleen", maar gaan we live met een speciale oproep naar onze Azullitos. Kunnen we rekenen op jullie solidariteit en burgerzin? #KaarsTegenCorona #CandleAgainstCorona

Hoe? Ontdek het hiernaast!

Stel je, nog eens een dikke 20 jaar later, datzelfde gevoel voor op de Spaanse Midellandse Zee. Luchttemperatuur 32 graden. Check. Watertemperatuur 28 graden. Dubbel check! Lichaamstemperatuur nog altijd 37 graden and counting. Met iets meer levenservaring en rust, met iets meer techniek dan toen. Andere nieuwe liefde, maar dan in het tropische paradijs van de Mediterranen.

Zout op mijn huid. Veel zout. En zon. En het warmlauwe water dat op je gezicht spat.

En daarna sardientjes op de barbecue op het strand, gekocht van een lokale visser. Met de vrienden. En die nieuwe verovering. En vino. Veel vino…

En de volgende dag? Meer van hetzelfde. The endless summer! 

Houd je veilig en goed lieve mensen.

Stijn – zonnige groeten uit Spanje

Ook zin in passie op zee? 


CONTACTEER ONS VIA E-MAIL

Zit je nog met een aantal vragen of onduidelijkheden rond een thema en vind je momenteel het antwoord op deze pagina's niet terug? Neem contact op met ons via onze Facebook-pagina of via e-mail:

CONTACTEER ONS VIA FACEBOOK

HEB JE NOG VRAGEN VOOR ONS?

HOME

DIY AT HOME 

1. Zwembad reinigen

5 STAPPEN OM JE ZWEMBAD TE REINIGEN VOOR DE ZOMER

Indien je in het bezit bent van een zwembad in Spanje (of in België) zijn deze 5 tips een must om te lezen! 

1. Afdekking schoonmaken

Verwijder eerst het zeil en leg deze languit op een recht oppervlak. Spuit het zeil eerst af en maak het daarna schoon met een zachte natte borstel. Sop het daarna helemaal schoon. Laat het helemaal drogen en vouw het op . Tip: strooi talkpoeder tussen het zeil zodat het goed droog blijft.

2. Reinigen waterlijn, skimmers en rest zwembad

Verwijder het vuil uit de skimmermanden. Maak de skimmers schoon met een zachte spons. Er bestaan zogenaamde magische sponsen (witte zachte sponsen te verkrijgen bij o.a. Aldi). Deze sponsen reinigen de zwarte waterlijn met gemak zonder reinigingsmiddel. Reinig de rest van het zwembad met de automatische zwembadzuiger.

3. Vullen van het water

Vul het water aan met leidingwater tot boven de helft van de skimmers.

4. Installatie aanzetten

Zorg er eerst voor dat alle filters weer helemaal schoon zijn. Vul daarna de zandfilter met water en sluit deze goed af. Draai vervolgens alles open voordat je de pomp aanzet.

TIP 1: Zet de filter op minimaal 12 uur filteren voor helder zwembadwater.

5. Waterbalans

Test de PH-waarde van je zwembad zodat je weet hoe deze ervoor staat. Is de PH-waarde te laag dan moet je eerst een ‘PH-plus’ middel toe te voegen. Voeg een ‘PH-min’ middel toe als de waarde te hoog is. Wil je kraakhelder water dan kan je een vlokkenmiddel toevoegen. Dit middel zorgt ervoor dat kleine vuildeeltjes niet in het water blijven drijven maar zakken naar de bodem. Controleer vervolgens het chloorpeil en pas deze aan wanneer dat nodig is.

Tip 2: Los de chemicaliën op in een emmer water. Vul daarbij eerst de emmer met water, voeg dan pas de chemicaliën toe. 


Tip 3: Een shockbehandeling met chloor moet je toedienen indien je water er groen uitziet, het water melkachtig is of wanneer er volgens de meeting geen chloor meer in zit maar er toch een sterke chloorgeur aanwezig is. Dien een chloorshock het beste ’s avonds toe en zwem niet in het water de volgende 24u.

Zo, is jouw zwembad al terug proper?

Astrid

5 TIPS OM SNEL EN GEZOND DE CORONA-KILO'S AAN TE VALLEN

Ik ben geen medisch opgeleid persoon en deel enkel hiermee mijn ervaringen; raadpleeg een arts voor drastische stappen te ondernemen om uw voedingswijze aan te passen.

We zitten met z’n allen alleen of met het gezin thuis. Afhankelijk van de job, heb je het nu razend druk of net wat rustiger of te rustig? Velen grijpen nu wat vaker naar comfort food, hoog in calorieën, koolhydraten en nostalgische waarde. 

De onzekerheid van de huidige situatie gecombineerd met meer vrije tijd is de kat bij de melk zetten. Ik hoor het van overal en ben er zelf niet minder zondig aan: koken - eten, bakken – eten, gezelligheid met een glaasje. 


Emo-eten is mij zeker niet vreemd. Toen ik enkele jaren geleden mijn man bijna verloor, overkwam het mij. Overdag lukt het nog maar ’s avonds is niets meer veilig, zoet of vet, het doet er niet toe maar mezelf troosten met voeding was de boodschap.

1. Laat veel tijd tussen 2 maaltijden
In tegenstelling tot wat de meeste diëten voorschrijven, werkt het beter om niet constant te eten maar slechts 2 maal per dag en uitzonderlijk 3 keer. Zo is er tussen het avondmaal en mijn volgende maaltijd 18u. Het meeste lichaamsvet zou verbrand worden 8u na de laatste maaltijd. 

2. Eet gezond mediterraans
Gebruik olijfolie, eet veel vis en verse groenten. Simpel.
Wat mij erg helpt? Plan! Maak een planning voor de hele week wat je zal eten. Het helpt omdat ik zeker ben van twee maal per week vis, twee maal vegetarisch, .. En je brengt enkel mee van de supermarkt wat op je lijstje staat.


5. Veel water
Na enkele kopjes koffie (met of zonder canderel/stevia weliswaar), zet ik de fles water en een glas bij mijn computer. Verbazend hoe makkelijk het gaat om veel water te drinken. 

Succes lieve mensen. Laat die corona-calorieën niet winnen.

Liefs 

Michele2. Gewicht onder controle houden

4. Geen alcohol / geen suiker
Voedingsmiddelen die snel worden verteerd, laten je hersenen een flinke hoeveelheid dopamine (geluk hormoon) afgeven en zijn daardoor verslavend. Haal deze niet in huis en vervang ze door soep, Griekse yoghurt of een stuk fruit. Wanneer ik de suikers van een glas alcohol binnen heb ga ik automatisch hunkeren naar meer.

TIP: Een superlekker homemade drankje: neem een grote kan en doe er flink wat ijsblokjes, verse gember, verse munt en citroensap in. Vul aan met 1.5l water of bruiswater. Heerlijk en verfrissend. Een volwaardige vervanger van gesuikerde dranken of die Gin Tonic om 17u.


3. Beweeg
Afhankelijk waar je bent op dit moment zijn de maatregelen strenger. In Spanje mag je op dit ogenblik niet buiten tenzij de noodzakelijke verplaatsingen. Gelukkig heb ik honden waar ik altijd grote wandelingen mee maak. Wandelen is een goede sport die het lichaam niet overbelast. Stel realistische doelen.
Mijn doel? Voor de verjaardag van mijn mama, precies over 1 jaar, wil ik van Marbella naar Knokke gestapt zijn, virtueel, om haar verjaardag te vieren. Afstand 2161km over 365 dagen is slecht 6km/dag.

PADEL

Padel is écht een way of life! 

We schrijven half november 2016. Deze jongen heeft 4 maand geleden de grote oversteek gemaakt van polderdorp Damme naar het mediterrane Jávea. Moederziel alleen, maar vol goesting en enthousiasme. Je komt aan in hartje zomer, alles is nieuw en alles bruist. Maar dan wordt het winter en hoewel winter aan de Costa Blanca een heel relatief begrip is, worden de dagen toch korter, de rokken langer en dan is het toch leuk om een sociaal netwerk te hebben. En ik wist wel dat ik daar zelf moest aan werken, maar ik wist nog niet echt hoe.


Terug naar half november. Ik had in mijn leven al veel getennist en zocht eigenlijk een partner, een tennispartner welteverstaan. En zo kwam ik aan de toog in Jávea in gesprek met de Ier Alastair. Onthoud die naam want hij wordt een goede vriend, samen met heel wat van zijn vrienden trouwens.

En toen we het over sport hadden werd hij lyrisch over padel. “You should join our group”. Wist ik veel. Ik had al mensen padel zien spelen in de chique club van David Ferrer. Jawel, dé David Ferrer komt uit Jávea, maar ik was clueless.

Een paar dagen later stond ik te stuiteren van enthousiasme in de bescheidener club Paris 24. Dat padellen liep nog voor geen meter maar ik werd warm onthaald door een expatgemeenschap van Engelsen, Ieren, Nederlanders, een Noorse viking...


2. Padel

En plots was ik 1 van hen. Dit ging niet om winnen, dit ging om vriendschap. Er was de levensgenieter Peter, die door een schouderletsel op zijn 73ste het geweer letterlijk van schouder veranderd had en plots linkshandig speelde, er was de Nederlandse Jan die mij ongekend lef gaf om aan te vallen... en voor ik het wist werd ik uitgenodigd voor barbecues, paëllalunches en zoveel meer. We had a blast!

We deelden goede en kwade momenten, maar we waren er steeds voor elkaar. Inmiddels ben ik wat meer zuidwaarts gaan wonen en dat heeft veel met het werk te maken maar ook hier maak ik nieuwe vrienden, deze keer vooral Spaanse vrienden, maar the padel crowd in Jávea blijft voor altijd in mijn hart.

Gracias, Alastair, Nicola, David, Marian, Antonio, Jan y Margit, Jo, Freek, Rolf y Cynthia y muchos más.
Jullie hebben mij een welkom gevoel gegeven in Spanje!

3. Zo haal je Spanje in huis

ZO HAAL JE SPANJE IN HUIS

Ondertussen probeer ik in huis de sfeer van de voorbije zomer op te roepen.
Mijn favoriete playlist op Spotify van Bocana de Palos, een heel tof restaurantje met moderne Spaanse keuken in de haven van Cabo de Palos, draai ik grijs. Een echte must voor wie houdt van een mengeling van Spaanse, Franse en Engels easy listening nummer.
Het restaurant zelf is ook een echt aanrader om zo snel als we weer mogen buiten komen te ontdekken. Het hele jaar open en het ligt net iets hoger dan de ander restaurants.
Op Goede vrijdag boeken we hier normaal een grote tafel voor onze ganse familie op de eerste verdieping, onmiddellijk aan het raam. Het is de beste plaats om de optocht voor de Semana Santa gade te slaan en toch lekker warm te blijven. Net voor Pasen kan het om 21u toch nog te koud zijn om buiten te eten.

Mijn favorieten: croquetas caseras berenjena y parmesano, een super krokante kroket van aubergine en parmesan met een beetje ‘steppegras’, flinter dunne frietjes. En als hoofgerecht de ‘pulpo frite, con puré de patata al parmesano y romescu. Voor wie nog niet vlot Spaans leest: gefrituurde inktvis met aardappel puree met parmesan en romescu saus. Romescu saus is  een licht pittige saus op basis van geroosterde paprika, gemalen amandelen, tomaat en look.

En als dessert, een beetje on-Spaanse maar echt onwijs lekker ‘tarta de queso’ met rode vruchten saus. Ze wordt in huis gemaakt en als je het gelukt hebt dat ze net vers gemaakt is, is ze echt hemels.
En ja, dromen mag.

Ik hoop oprecht jullie gezond en wel terug te zien.

PS: Hebben jullie het magazine Espanje al gelezen? Een echte aanrader! Misschien vind je mijn column hier stiekem ook terug..

Marleen

4. Tover Spaanse gerechten op tafel

DIY AT HOME

TOVER SPAANSE GERECHTEN OP TAFEL

Deze week vroegen we ons Azullitos om hun favoriete recepten te bundelen. 

Deze top 3 delen we graag met jullie: 


Spaanse kippensoep 
Dit gerecht werd gedeeld door Manager Johan. Volgens hem een echte aanrader en zeer Spaans!
https://www.msn.com/nl-be/nieuws/medical/spaanse-kippensoep/ar-BB15xG7M  

Limoncello 
Azullito Alex maakt zelf heel graag limoncello (toevallig al gespot in onze “een zondag in Spanje”? Tijd voor een fris glaasje?
https://njam.tv/recepten/limoncello 

Paella 
Uiteraard mag Paella niet ontbreken op een Spaanse tafel! Stijn maakt heel graag paella, ook te spotten in onze foto’s van “een zondag in Spanje”.
https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/16437/paella-16437 

Smakelijk! Of beter gezegd.. Sabroso! 😊

3. GR 92 Calblanque

HET ECHTE SPANJE ONTDEKKEN?

GR 92 Calblanque

Een actieve vakantie aan de Costa Calida? Wandel een stukje van de GR 92 in Calblanque. 


Wandelschoenen, petje, zonnecrème, bikini in de rugzak, voldoende drank. Een route van een klein 6 km van Cala Reona naar Cala Arturo en dezelfde weg terug. 

Langs kliffen, de putten van de mijnbouw, verborgen strandjes en het territorium van de waterschildpad. 


Een gemakkelijke tocht met begaanbare weggetjes, het pad van de mijnbouwpaarden die de mineralen vervoerden tot Cabo de Palos. De vuurtoren van Cabo de Palos volgt ons een tijdje.


Dikke touwen langs de cliffs zorgen ervoor dat de wandelaars zonder problemen hun weg kunnen verderzetten. 

Vanop de mirador Punta Negra een fantastische zicht op de wilde kust van Calblanque, de salinas en de strandjes.  Cala Magre is ons voorlopig eindpunt. 


Een hapje eten, een verfrissende duik in de Middellandse Zee, een zalige rustpauze. Laat niets achter op het strand, enkel je voetafdruk. 


We nemen dezelfde weg terug naar Cabo de Palos, eindigen onze tocht in de chiringuito op het strand.