CORONA FAQ

De aanwezigheid van het Coronavirus brengt heel wat vragen met zich mee. Ook voor de mensen die een tweede verblijf in Spanje hebben. Zo krijgen we dagelijks de meest uiteenlopende vragen binnen die we zo snel mogelijk voor jullie trachten te beantwoorden.

Hieronder vind je alle vragen in een overzicht en per thema terug (klik op de desbetreffende vraag waarop je een antwoord wenst):

Azull © 2020

CORONA: PRAKTISCHE INFORMATIE

1. Wat doen als verhuurder als een huurder niet kan komen omwille van het coronavirus?

3. WAT IS DE INVLOED OP DE VAKANTIEVERHUUR IN SPANJE IN JULI/AUGUSTUS? (22/4/2020)

Dit artikel werd geschreven in april, met een huidige stand van zaken, die uiteraard al kan gewijzigd zijn als u dit leest. Covid maatregelen veranderen regelmatig en verschillen in zowel Spanje als België.

Vandaag is het duidelijk nog een vraagteken of we deze zomer naar Spanje kunnen reizen. Mogen we reizen? Hoe mogen we reizen? Zijn wij toerist als eigenaar?

Het is wijs om het zekere voor het onzekere te nemen en te denken aan alternatieve pistes voor de verhuur van uw vakantiewoning. Spanjaarden zelf hunkeren duidelijk ook naar een paradijs i.p.v. een lockdown en zijn ook op zoek naar vakantiewoningen aan de costa’s.

Wij raden dan ook aan om uw verhuurkantoor de vraag te stellen of zij kunnen verhuren aan Spanjaarden. Zo niet, kan u eventueel een extra verhuurkantoor inschakelen dat gespecialiseerd is in de verhuur aan nationale huurders. Momenteel is niet elke regio even zwaar getroffen en vermoeden we dat toch minstens een aantal regio’s binnenlandse reizen mogen maken.

Hebt u nood aan advies voor het verhuur van uw pand? Aarzel niet om ons te contacteren.

Voor de regio’s Costa Blanca Zuid en Murcia werkt Azull momenteel samen met een grote verhuurpartner die uw pand met alle plezier mee kan helpen verhuren aan nationale toeristen.

Meer info? Mail ons via anna@azull.info

Hasta Pronto!

VRAGEN OVER CORONA

Zit je met een aantal vragen rond het Corona-virus en zoek je hierop een antwoord? Bekijk dan zeker volgend overzicht:

1. WAT MET HUURDERS DIE NIET NAAR SPANJE KUNNEN DOOR CORONA?

23 maart 2020

In dit filmpje beantwoordt Marleen op een creatieve manier de vraag: "Wat met huurders die niet naar Spanje kunnen komen wegens het Corona-virus?". Van terugbetaling tot tegoedbon, Marleen licht het graag voor je toe hoe je jouw huurders tegemoetkomt. 

0. TOON JULLIE SOLIDARITEIT #KAARSTEGENCORONA

16 maart 2020

Deze week beantwoorden we geen vraag in "Maandagen met Marleen", maar gaan we live met een speciale oproep naar onze Azullitos. Kunnen we rekenen op jullie solidariteit en burgerzin? #KaarsTegenCorona #CandleAgainstCorona

Hoe? Ontdek het hiernaast!

CONTACTEER ONS VIA E-MAIL

Zit je nog met een aantal vragen of onduidelijkheden rond een thema en vind je momenteel het antwoord op deze pagina's niet terug? Neem contact op met ons via onze Facebook-pagina of via e-mail:

CONTACTEER ONS VIA FACEBOOK

HEB JE NOG VRAGEN VOOR ONS?

HOME

2. WELKE TOERIST IS WELKOM IN SPANJE DEZE ZOMER? (10/4/2020)

Het zijn geen gewone tijden. Hier bij Azull duimen we samen met jullie dat je met je familie en vrienden zoveel mogelijk gespaard blijft van de corona-miserie.

Welke toerist is welkom in Spanje deze zomer?

We zijn al aan het plannen voor 'na corona'. In eerste instantie hebben we nagedacht rond: hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze klanten dit jaar toch nog huurinkomsten hebben in juli en augustus? 

Ik zag ook net een bericht passeren op VTM: Spanje denkt eraan om deze zomer geen toeristen toe te laten. Let op: het is nog maar een idee, het is nog niet geconfirmeerd. Vraag is wat ze verstaan onder 'toerist'? De hotel- en huurgasten? De eigenaars van tweede verblijven? Wij hebben ook geen glazen bol, maar ik denk dat het voor iedereen vrij duidelijk is dat de kans klein is dat buitenlandse toeristen massaal naar Spanje gaan (en mogen) komen deze zomer. Anderzijds denken we dat de kans klein is dat de Spanjaarden massaal hun land gaan verlaten deze zomer, als het al mag.2. Welke toerist is welkom in Spanje deze zomer?

Aan wie je Spaanse casa verhuren deze zomer?

Onze voorzichtige conclusie is dat de Spanjaarden meer dan anders, als ze de centen hebben, op vakantie gaan in eigen land.

Want volgens specialisten uit de toeristische sector en psychologen is het 'des mensens' om jezelf na de lockdown zo snel mogelijk te belonen met een 'little luxury'. En in dit geval gaat het niet over wc-papier.

In dit geval zou die 'little luxury' een vakantie aan zee kunnen zijn.

En anderzijds zou er meer vraag kunnen zijn deze winter voor een langer verblijf aan de kust. 
Waarom? Omdat (hout vasthouden) de kustregio's van zuidoost Spanje veel minder getroffen zijn dan grootsteden zoals Madrid en Barcelona. En er mogelijk een markt is voor mensen die een tweetal maanden of langer weg willen uit de grote steden in Spanje. Omdat ze vrezen dat het virus daar sneller terugkomt of omdat, in geval van lockdown, ze liever aan zee in een huisje met tuin of appartement met balkon in de zon zitten, dan in het binnenland.

Hoe kan jij daar nu je voordeel mee doen en hoe pak je dat best aan?

1. Bel of mail je verhuurkantoor nog vandaag en vraag om je pand ook aan Spanjaarden te promoten.

2.  Als je zelf je huur organiseert, zorg dat je pand ook online zichtbaar is in Spanje.

3. Kijk ook naar je tarieven voor langere termijnverhuur in de winter. Beter een korting van 10-15% dan geen huur.

Veel succes en (hopelijk) tot gauw!


3. Wat is de invloed op de vakantieverhuur in Spanje in juli/ augustus?

1. WAT DOEN ALS VERHUURDER ALS EEN HUURDER NIET KAN KOMEN OMWILLE VAN HET CORONAVIRUS? (2/4/2020)

Corona heeft gevolgen voor iedereen, dat is duidelijk. Ook voor de huurders en verhuurders van Spaanse woningen.

Juridisch ben je in de meeste gevallen niet verplicht tot terugbetaling omdat het hier om overmacht gaat. Het is niet jouw schuld dat ze niet op reis kunnen. Booking.com heeft al een oproep gedaan naar haar verhuurders om soepel om te gaan met vragen van huurders die hun geld terug willen.

Wat wij aanraden is, als je geen geld wil terugstorten aan je huurder, een tegoedbon te geven waarbij de huurder: 

  • Of op een ander tijdstip tegen dezelfde voorwaarden (prijs, periode, aantal personen) mag terug komen;
  • Of hetzelfde bedrag in korting mag brengen op een volgende boeking.

Zo verliest er niemand. Een win-win voor zowel huurder als verhuurder. Dat is eigenlijk hetzelfde als wat sommige reisbureaus en vluchtmaatschappijen doen.

Maatschappijen zoals Ryanair geven je dan de kans om zonder extra kosten je vlucht om te boeken naar een andere periode. Heb je geen tegoedbon, dan kan je gewoon een mail sturen net zoals Tui deed:

"'Wordt je TUI fly vlucht geannuleerd, dan ontvang je van ons een voucher die je kan gebruiken voor de betaling van een reis met een latere vertrekdatum. Uitstel is geen afstel."

4. WANNEER GAAN WE TERUG MOGEN VLIEGEN NAAR SPANJE?

Er zijn momenteel nog veel onduidelijkheden en dagelijks veranderen de nieuwsberichten. Gisteren nog kondigde Sanchez de nieuwe richtlijnen aan.

Het is duidelijk dat Spanje vanaf 4/05 ook stilletjes aan terug het normale (of het nieuwe normale) leven zal opstarten.

Maar, mogen wij Spanje liefhebbers ook naar Spanje reizen?

Momenteel kan er online geboekt worden vanaf midden mei. Zo komen we uiteraard tot de vraag: gaan we effectief mogen vliegen?

Het bedrijf AENA, de grootste beheerder van luchthavens in Spanje, heeft alvast een 3-stappenplan klaar voor de Spanjaarden. 


Interne vluchten
- Vluchten binnen Spanje en de eilanden: Ibiza, Mallorca en Tenerife
- Richtdatum: midden mei
Europese vluchten
- Vluchten naar Europese (buur)landen
- Richtdatum: eind juni/ begin juli
Internationale vluchten
- Vluchten naar niet-Europese landen
- Richtdatum: oktober/ november

Voorlopig is het nog even afwachten, maar wij hopen zo snel mogelijk terug naar onze tapas en Sangria te kunnen vliegen. Het wordt tijd.

Wie graag dagelijks op de hoogte wordt gehouden over de toestand in Spanje, kijkt best op de 
Facebook-pagina van Jan Versteeg: Jan is ambassadeur en vertelt open en transparant over de huidige stand van zaken in Spanje. In het Nederlands bovendien!

Vergeet niet, dromen na corona mag. Want ook dit, gaat voorbij.

4. Wanneer gaan we terug mogen vliegen naar Spanje?5. Is kopen uit bankbeslag het nieuwe goud?

5. IS KOPEN UIT BANKBESLAG HET NIEUWE GOUD?

Wie vorige maandag de aflevering van Maandagen met Marleen zag (aflevering 8) kon alvast een eerste antwoord krijgen.

Nee, niet al wat blinkt is goud.

Marleen schreef ook voor Knack om het verhaal van bankbeslag, opnieuw haarfijn uit te leggen.

Op dit moment staan in Spanje zo'n twee miljoen panden te koop, waarvan 600.000 uit bankbeslag. Liefst de helft van alle Belgen die naar een Spaans buitenverblijf op zoek zijn, azen op zo'n pand uit bankbeslag. Samen met de grootste onafhankelijke consumentenorganisatie in Spanje (OCU) waarschuwt de Belgische marktleider in Spaans vastgoed Azull echter voor deze zogenaamde "koopjes". "Panden die vandaag nog te koop staan aan echte dumpingprijzen, moeten een alarmbel doen afgaan. Too good to be true", zegt Marleen De Vijt, CEO van Azull.

De Belg betaalt dit jaar al vlug 25 procent meer voor een tweede verblijf in Spanje dan in 2013. Het is dus stilaan uit met de grote vastgoedkoopjes in Spanje, zeker aan de populaire Costa's. En toch, de interesse van de Belg in de Spaanse vastgoedmarkt neemt niet af. Integendeel, begin 2015 kochten we méér tweede verblijven in Spanje dan in dezelfde periode een jaar geleden. Alleen: er wordt meer en meer op zoek gegaan naar panden uit bankbeslag. Eén op de twee Belgen die een buitenverblijf willen kopen, opent zo de jacht op panden uit bankbeslag. Meer nog: bij de Walen ligt dat aantal zelfs op 80 procent.

Maar de ervaring leert dat sprookjes niet bestaan. Word je aangetrokken door een appartement dat deel uitmaakt van een groot bouwproject, maar werkelijk aan een spotprijs wordt aangeboden door de bank: wees dan vooral heel erg op je hoede. Zeker als het gaat om een project, waarvan nog niet alle appartementen voltooid zijn en waarvan een deel door de bank in beslag is genomen. De appartementen zijn meestal teruggenomen vanwege financiële problemen bij de eigenaar. Het gevolg is dat die complexen al die tijd ook niet onderhouden zijn. Niet door de vroegere eigenaar, en bij inbeslagname ook niet door de bank.

Als er in het gebouw nog veel andere panden leegstaan, riskeer je vaak ook nog als enige op te draaien voor de gemeenschappelijke kosten. Het onderhoud van het zwembad? Het tuinonderhoud? Van de bank zal je zelden op medewerking moeten rekenen. Het gebeurt quasi nooit dat ze financieel willen tussenkomen in de gemeenschappelijke kosten.

Wat overblijft is de overschot

En dan zijn er nog de particuliere huizen in Spanje. Ook daar worden vaak nog "koopjes" aangeboden. Door de financiële en economische crisis konden heel wat Spanjaarden hun hypotheek niet meer betalen. De banken hebben die woningen in beslag genomen en verkopen ze nu. Maar weet dat de bankbedienden dikwijls eerst zelf al de beste panden hebben opgekocht. Wat overblijft, is vaak letterlijk de overschot. De mooie woningen, in goede staat en vlakbij de kust, zal je er niet meer vinden.

Online blijft het er vaak allemaal erg mooi uitzien. Maar ga zeker ook eens ter plekke kijken, want vele van die zogenaamde "koopjes" staan al een paar jaar leeg. Op de foto's tonen ze dit soort woningen meestal van hun beste kant, maar wat je niet ziet is dat de boiler al geoxideerd is of dat er andere technische problemen zijn. De vorige eigenaars zijn vaak ook onder dwang uit hun woning gezet en hebben in al hun boosheid vernielingen aangebracht. Het zou niet het eerste pand zijn waarbij de elektriciteitskabels uit de muren zijn gerukt.

Speld in een hooiberg

Banken afficheren hun panden uit bankbeslag vaak aan dumpingprijzen: aan 30 tot 50 procent van de marktprijs. Er kunnen inderdaad koopjes tussen zitten, maar dikwijls is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Nog te vaak wordt gedacht dat ze in Spanje de woningen gratis weggeven. Ja, het is er vaak goedkoper dan in België. Maar kwaliteit heeft zijn prijs, ook in Spanje.

En wat die panden uit bankbeslag betreft: elke financiële instelling wil minstens het bedrag van de openstaande hypotheek recupereren en liefst nog wat winst maken. Vaak is er dus weinig of geen onderhandelingsruimte over de prijs. De bank heeft een waarde in het hoofd om de restschuld terug te verdienen en zal daar niet onder gaan. Maar vergeet het belangrijkste niet: de Belg die een tweede verblijf koopt, doet dat om nu en dan te kunnen genieten. En dan ben je niet altijd gebaat met een koopje waarbij later allerlei addertjes onder het gras opduiken.


6. Waar leen je het best voor een woning in Spanje?

6. WAAR LEEN JE HET BEST VOOR EEN WONING IN SPANJE?

Voor je het avontuur start van die droomwoning te kopen in Spanje, is het wijs om je huiswerk te maken over de lening.

Waar leen je tegenwoordig het best? Is dat in je thuisland België of Nederland? Of liever in Spanje? Elke optie heeft zijn persoonlijke voor-en nadelen.

1. Lenen in België of Nederland

Hier leen je thuis. Je leent bij de bank die jou al jaren kent én ook jouw dossier. Deze bank zal je vermoedelijk dan ook het best mogelijke tarief geven. Lenen is vandaag de dag gunstig in België of Nederland, dus de rente zal relatief laag liggen.

Je kent de bank, je kan er steeds naartoe voor vragen en spreekt dezelfde taal. Tenzij je natuurlijk ook al vlotjes Español spreekt…

Wat een vermoedelijk nadeel is in deze hypotheek is dat onze banken het voorstel doen om een borg te stellen op jouw 1e woning. Jouw huidige gezinswoning. De woning die je al hebt afbetaald en waar je je eigenlijk geen zorgen meer over hoeft te maken.

Moest je je lening niet meer kunnen terugbetalen, wordt het huis waar je zo graag woont met je gezin in beslag genomen door de bank. Dit is natuurlijk een worst case scenario.

2. Lenen in Spanje

In Spanje kan je uiteraard ook lenen. Het onthaal zal iets charmanter zijn en de Spanjaarden zullen je met open armen ontvangen - zij het met handgel en mondmaskers deze tijden.

Ook in Spanje kan een borg ter sprake komen, maar dat is dan een borg op jouw nieuwe tweede woning in Spanje. Kan je hier de lening niet terugbetalen? Dan wordt je tweede woning in beslag genomen.

In Spanje kan je ook zonder probleem een lening op korte termijn terugbetalen, boetevrij. In België vertaalt zich dat naar wederbeleggingsvergoeding. Ben je dus nog wachtende op een som geld (bv een pensioenfonds), is dit een ideaal scenario. Je kan de woning al kopen, de lening aangaan en deze lening ASAP terugbetalen bij ontvangst van je geld.

Zoals Johan Cruijff het zo goed zegt “elk voordeel heb z’n nadeel”.

Jij beslist dus best zelf waar je je goed bij voelt en welke lening jou het beste uitkomt. Volg je buikgevoel en laat je niets wijsmaken – maar, laat je wél goed begeleiden.

Ben je klant bij Azull? Wij helpen je graag verder met ons persoonlijk advies.

7. Moet iedereen in quarantaine voor 15 dagen die nu naar Spanje reist?

7. MOET IEDEREEN IN QUARANTAINE VOOR 15 DAGEN DIE NU NAAR SPANJE REIST

Wie de laatste aflevering van Maandagen met Marleen keek op maandag 18/05, weet het antwoord al op deze vraag. Dat is duidelijk een “NEE”.

De media boezemt wat angst in en alle Spanje liefhebbers voelen het vuur aan de schenen. Geen zorgen vrienden..

De reizigers die nu aankomen in Spanje zijn in de eerste plaats geen toeristen. Dit zijn dokters, verpleegkundigen, ambassadeurs, enz. Reizigers die duidelijk Spanje binnenkomen voor een zakelijk doel. Tot op heden zijn toeristen nog niet welkom in Spanje. Dus, toeristen gaan ook niet in quarantaine.

Quarantaine betekent tegenwoordig ook “15 dagen binnen thuis zitten”.

Maar goed, ondertussen worden reizen terug geboekt voor de zomer. Stilletjes aan openen de vluchten en de hotels terug hun reservaties.

Wie dus een goede deal wilt doen en zich veilig voelt, kan alvast boeken. Vliegtuigen zullen vliegen, zij het met mondmaskers, zonder lunch/diner en met handgel.

Ook Azull boekt vanaf nu terug trips om met klanten de costa’s te ontdekken. Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren: anna@azull.info

Fijn weekend!

8. Hoe overleeft Azull covid?

8. HOE OVERLEEFT AZULL COVID?

Elke week behandelen we graag de meeste gestelde vragen. De vraag die we nu veel krijgen is: “hoe gaat het eigenlijk met jullie?” “Hoe overleeft Azull als Spaanse vastgoedmakelaar zo’n crisis?”.

Wel, in de eerste plaats zijn we gelukkig allemaal gezond. We zorgen voor onszelf met de juiste veiligheidsmaatregelen. We dragen onze mondmaskers, komen slechts buiten als het nodig is én blijven telewerken. Zowel in Spanje als in België zorgt ons team voor een veilige werkomgeving.

Onze teamspirit is nog sterker geworden de afgelopen 11 weken. Elke vrijdag houden we een virtuele meeting van 1,5-2u en komen alle 16 Azullitos aan bod. Alles mag en kan besproken worden. We steunen elkaar en motiveren elkaar. In al die jaren hebben we elkaar nog nooit zoveel gezien als nu. Ongelooflijk hoe zo’n crisis de mensen dichterbij brengt.

Azull is ook ervaringsdeskundige op het gebied van “een crisis overleven”. In 2008 opende Azull zijn deuren twee weken na de val van de Lehman Brothers. We hebben toen de beste koopjes gezocht en gevonden voor onze klanten en dat zijn we van plan nu ook te doen. We werken samen met betrouwbare partners en net als toen zorgen we voor een Spaanse droom op lange termijn, geen hit & run.

Deze pauzeknop op verkopen en bezichtigingen heeft er echter wel voor gezorgd dat we andere projecten kunnen uitrollen die tot op heden on hold stonden. Zoals de meeste lezers ondertussen weten, houdt Azull maandelijks enkele infoavonden over heel België. Infoavonden die nu natuurlijk on hold staan.

Om deze infoavonden te vervangen organiseren we webinars. Deze maand is dat 26 & 27 mei en wordt een klassieke infoavond vervangen door een webinar. De 8 stappen van “een huis kopen in Spanje” leggen we virtueel graag uit in jullie huiskamer.

Nog niet ingeschreven?

Schrijf je snel hier in!

Corona heeft ons allemaal geraakt. We hebben allemaal gevoeld wat zo’n crisis met ons doet. We leren hier hopelijk uit en wat betreft Azull: wij houden de moed erin. Een Spaanse droom mag even on hold staan lieve vrienden, maar binnen enkele maanden klinken we terug samen op een Spaans terras.

CORONA: PRAKTISCHE INFORMATIE